Punts de llibre, marcapáginas, señaladores, marque page, signets, boekenlegger, lesezeichen, segnalibro, segnalibri, bookmark ...

diumenge, 6 de novembre del 2011

ANYS 50 A MARSELLA

Aquest tres punts de llibre són francesos, concretament de Marsella. Tots tres són dels anys 50. El primer aprofita el mateix punt per fer publicitat d'una botiga de robes Cry, amb una imatge absolutament victoriana i a la part posterior trobam la publicitat de la Llibreria de la facultat de Marsella. Els altres dos són el mateix un en vermell i l'altre en blau. És la publicitat d'un centre cultural dels Estats Units. La imatge força moderna amb connotacions del que posteriorment serà l'art pop i la seva utilització de colors bases plans a sobre d'una imatge i les imatges de psicodèlia.

dissabte, 5 de novembre del 2011

AIR FRANCE

Targeta postal: El Aouina 1952. Font: Wikipedia
Aquest punt de finals dels anys 40 o principis del 50 és una demostració de la potència d'una de les millors companyies aèries del món Air France, en aquest cas és una promoció dels seus vols quadrimotors des dels principals aeroports francesos fins a les principals ciutats de la seva colònia africana, Algèria. El disseny és molt encertat amb el joc entre tres colors blau, groc i blanc. De tota manera és un punt en el qual el disseny encara està molt influenciat per la publicitat que es feia a França abans de la guerra mundial, sense les posteriors influències nord-americanes.

DELMONTE I ROYAL

En ocasions és complicat identificar alguns punts especialment els que són de fora de l'estat espanyol ja sigui perquè l'empresa ja no existeix, o perquè és tan petita que no trobam informació a internet o simplement perquè amb el que les dades del punt no són suficients per accedir a nova informació. Aquest és el cas d'aquests dos punts austríacs que jo situaria entre finals dels anys 40 i els anys 50. El primer és de la empresa vienesa Deltmode, és un punt molt maco en el qual hi consta el nom del dissenyador Gregor, encara que tampoc no en tenim cap constància. El segon és un petit punt de la companyia Royal, el qual també té un disseny molt atractiu. Tot dos tenen un estil molt europeu d'herència dels anys 20 i 30. Agrairia qualsevol informació d'aquests dos punts que m'han duit hores de recerca i sense cap fruit per ara.

PIANOS LUDWING

Ens trobam amb una de les empreses més importants de construcció de pianos la Companyia de Piano Ludwig que va construir pianos d'alta qualitat a Nova York des de 1889 fins a la Segona Guerra Mundial. Ludwig va construir una línia de pianos verticals molt elaborat, per afegir els pianos de cua a la seva línia després del canvi de segle. El Piano Ludwig va ser honrat amb un premi notablement alt en l'Exposició de París de 1900 i li van donar el més alt premi que s'atorgava a l'Exposició Panamericana, Buffalo, NY, 1901. Ludwig també va construir una línia de pianos amb el nom de "Claviola". Durant el segle 20, Ludwig va construir una reeixida línia de pianos sota la marca "Perry". Aquests pianos Perry van ser venuts com una línia secundària dels instruments més cars de la marca Ludwig, mentre que oferien una qualitat comparable. El 1933, Ludwig va ser venut a la Ricco & Sons Company Piano de Nova York, i va continuar la construcció del nom de Ludwig fins a la Segona Guerra Mundial .
El punt manté les característiques de les anteriors entrades del blog que relacionen els punts de pianos amb imatges musicals. Les línies corbes de l'Art Nouveau, la decoració floral, les imatges dels àngels extretes de l'imaginari neoclàssic, es barregen amb la figura central, la qual torna a ser de dones d'alta societat, encara que en aquest cas són dues dones adultes que sembla que ofereixen un concert íntim.

dimarts, 1 de novembre del 2011

MARTIN BROS. PIANOS

Seguim amb les punts de llibre de pianos de finals del segle XIX als EE UU. Podem trobar-ne centenars de punts diferents, però és més difícil trobar-ne que tenguin relació amb la música, més aviat n'hi ha ben pocs. L'anterior entrada del blog de punts dels EE UU ja parlaven d'un punt d'aquest tipus i ara aquí en podem observar un altre de la companyia de pianos Martin Bros. Pianos and Player Pianos, de Syracuse, N. Y. La imatge torna ser una dona de bona posició social que ensenya a tocar el piano a un infant. La decoració de tot el punt d'estil Art Nouveau amb la corba i les flors com a senyal d'identitat.

Neumann i Lichtmayer

Aquests dos punts de roba d'Àustria destaquen pel dibuix senzill i pels missatges publicitaris dels anys 50 cada cop més aprop dels que es produïen a EE UU.
Neumann no sabem si té alguna relació amb la important botiga que va dissenya A. Loss en el segle XIX i que va ser pesa als seus amos quan Àustria es va annexionar a Alemanya i els nazis desproveïren de les seves pertinences al jueus. Pel que fa a Lichtmayer era una fàbrica de roba que abans de la guerra mundial tenia una certa importància i que va perdurar posteriorment, aquest punt de 1952 així ho demostra, però que actualment ja no es troba operativa.